Afgelopen zaterdagavond 17 december 2016 mocht ik bijwonen het zeer originele kerstconcert van het Horster Mannenkoor, dit jaar verweven met een uitbeelding van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens.

2016 Scrooge ScroogeHet klassieke verhaal van de rijke vrek Scrooge werd mooi neergezet met uitstekend toneelspel en goede, heldere dictie in een schitterend decor waarop de toeschouwers telkens waarderend reageerden. Ook de leden van het Horster Mannenkoor bleken over enig acteertalent te beschikken, want hun mooie zang was niet alleen omlijsting, maar werd steeds opgenomen in het stuk, bijna als commentaren op het zojuist uitgebeelde alsook als momenten van reflectie op of overgang naar de volgende scène. De muziek was afwisselend: klassiek, populair, wervelend en eigentijds waardoor de veelzijdigheid van koor en dirigent werden onderstreept. Zowel het grote koor alsook de kleine afdeling presteerden goed.
De ondersteuning door het combo o.l.v. Maartje Smedts was een grote verrijking. Verrassend om het koor te horen zingen met deze eigentijdse en wervelende ondersteuning; dat moet een hele aanpassing gevergd hebben van onze heren, die deze avond over het algemeen eindelijk eens zonder partituur zongen. Het koor was daardoor beweeglijk en losjes, niet statisch en er ontstond een goed contact met de zaal. 2016 Scrooge DorothyDe drie 'vrouwelijke geesten', onze regionale diva's Tina Brouwers, Dorothé Cox en Anja Hoeijmakers, zongen prachtig, zowel samen alsook individueel, waarbij ik persoonlijk als het muzikale hoogtepunt van de avond heb ervaren de solo van Anja Hoeijmakers (compositie van Led Zeppelin) welke begeleid werd door het prachtige combo met als topper het dubbele gitaarspel van de begaafde gitarist Kyle Janssen, waarbij Anja altijd garant staat voor optimaal contact met de toeschouwers hetgeen heel meeslepend is.

Bij dit alles viel de logistiek bijzonder op: voor het oog van het publiek verliep alles vlot en soepel, er zat een enorme vaart in de voorstelling terwijl er veel gewisseld moest worden in decor, actie en personen. Goede belichting en discipline van alle betrokkenen zorgden voor een 'great show'.

2016 Scrooge Marie AnneDe hand van professional Marie-Anne Mittelmeijer was duidelijk waarneembaar en staat garant voor optimaal succes.

Het Horster Mannenkoor staat met beide benen op de grond in de moderne tijd en weet letterlijk en figuurlijk de goede toon te vinden. Ik wens de leden toe dat deze schitterende gedeelde ervaring de zangvreugde en de onderlinge band alsook de zin in zang en passie voor muziek doet toenemen tot nog grotere hoogte; dat is in het voordeel van de hele Horster gemeenschap.2016 Scrooge koor

Horster mannenkoor, proficiat met deze prachtige prestatie! Ga zo door en blijf trouw aan uw muzikale roeping!

Hartelijke groet van een trotse pastoor-deken Alexander de Graaf Woutering

De foto`s zijn gemaakt door Morris Jacobs Fotografie